Pretekli vikend sem sodeloval na II. Petrolovem Poslovnem Hackathonu, v organizaciji ABC Accelerator-ja. Napisano je povzetek priprav, razvoja, lekcij, in rezultata ki smo jih z ekipo dobili pri sodelovanju na omenjenem dogodku.

Kaj je hackathon?

Hackathon je organiziran dogodek pri katerem se zbere množica ljudi; ki se glede na različne interese, ozadja in ideje združijo v male ekipe. Ekipe, ki potem v omejenem času - 36 ur - izdelajo poslovni načrt / idejo / predstavitev / rešitev za izbrani problem? Problemi, ki se na teh dogodkih rešujejo so ponavadi izpostavljeni s strani organizatorja oziroma partnerja - v tem primeru - Petrol Slovenija. Glede na aktivno / pasivno vlogo organizatorja oziroma partnerja so ideje oziroma cilji lahko zelo različni. Kar pomeni, se lahko zgodi karkoli, spekter je izjemno širok in spremenljivk, ki bi zagotovile rezultat je nepredvidljivo veliko.

Pred-ideja

Kot “sveže pečeni” oče in z visoko urno postavko sem se odločil, da na tem dogodku ne bom samo sodeloval. Če grem. Želim zmagati. Vse ostalo je potrata mojega dragocenega časa. V tem času se želim nekaj novega naučiti, nekaj novega preizkusiti, hkrati pa želim spoznati nove ljudi in izpeljat celovit produkt.

Kaj trenutno počnem? Za svojo trenutno stranko GlobalWebIndex razvijam PollPass. Pollpass je “web based chat bot” za masovno anketiranje ljudi. Pollpass je R&D produkt ter GWIjeva strategija kako v prihodnosti povečati število podatkovnih točk, in število anketirance iz 18m na 50m in več. Eden tistih projektov, ki bo prepolovil trenutni čas globalne raziskave trga iz treh mesecev na realni čas. Skratka; delam na realnem problemu, ki ga rešujemo z praktično rešitvijo na ogromnem dosegu.

Razvoj takega produkta zahteva poglobljeno znanje številnih tehnologij, ogromno eksperimentiranja in res veliko vztrajnosti. Ogromno dela z nepreverjenimi tehnologijami in ogromno učenja na lastnih napakah.

Ob branju opisa Petrolovega Hackathona tako nisem potreboval veliko, da sem prišel do zelo jasne vizije in produkta, ki ga podjetje ki se ukvarja z toliko storitvami potrebuje. Petrol potrebuje “orodje” s katerim bo bolj dostopen svojim uporabnikom, potrebuje “orodje” s katerim bo lažje prodal, predvsem pa potrebuje nekaj kar ga bo dolgoročno odtrgalo od odvisnosti od “goriv”. Petrol ima več kot 487 poslovalnic in menda v srednji Sloveniji vsakih 5-10 minut pelješ mimo poslovalnice. Več kot 4 tisoč zaposlenih in malo več kot 4 milijarde čistih prihodkov od prodaje. (Vir: Petrol Letno poročilo 2015)

Ideja

Produkt, ki je 24 ur na dan, 7 dni v tednu vedno v povezan s tabo. Na poti, doma, vseeno. Kadar nekaj potrebuješ ko si na poti, je ob tebi. Ko bo ledeno vreme te bo opomnil, da lahko doliješ Vitrex, ko bo vroče te bo povabil na Petrolovo kavo. Opomnil te bo, da že dolgo nisi menjal olja, usmeril te bo na najbližji Petrol, ki ima trenutno odprta vrata in lahko pošlješ pošto,… Skratka, kanal, entiteta, AI, robot, stroj, ki bo s tabo vedno.

Adijo aplikacije!

Dejstvo je, da večino top aplikacij, ki jih ljudje uporabljajo opravljata dva velikana. Facebook in Google. Market je res velik, vendar je nasičen in te aplikacije pokrijejo večino “potreb”, ki jih ima povprečen človek. Dejstvo.

Uporabnik mora najprej za tvojo aplikacijo vedeti - se pravi jo mora najti, oziroma mu mora biti “prodana”. Aplikacijo mora potem namestiti. Po namestitvi je aplikacija na sistemu samo še ena “pasivna” ikona. Nekaj kar zaseda prostor, “kuri batarijo”. V kolikor ni dovolj pametna in nima “feeda” oziroma ne pošilja “push notification”-ov jo pozabimo. Omenjeno združimo še z dejstvom da večina aplikacij, ki so na Play storu dobi samo 1 update. Potem pa zginejo v pozabo. Seveda pa prilijmo še dejstvo, da imajo vsi veliki ponudniki sistemov za telefone vgrajene iskalnike, ki vam v večini primerov že sami dajo dovolj podatkov, aplikacije niti niso več potrebne. Dobrodošli v moj svet.

Alternativa

Digitalni uporabnik, oziroma njegovo obnašanje se je spremenilo. Top aplikacije so “messengerji” - “čvekalniki”. WhatsApp, Facebook Messanger, SnapChat, Signal, Google Hangouts in par “korporativni” - Slack in Skype… Ljudje čvekamo. 1-na-1. V Skupinah. Uporabljamo jezik. Uporabljamo besede. Uporabljamo stavke. Pošiljamo vsebine; slike, videje, povezave in glasbo… V stiku smo nepretrgoma. Vsi velikani opazujejo te trende in obnašanje; zato smo odprli nove kanale za oglaševalce; boti. Boti; okrajšava za “robot” - so pametni - pa tudi ne-tako-zelo-pametni “programi”, ki živijo v vaših “čvekalnikih”. Ob pogovoru se odzovejo na vaše pisanje, ali pa vas opomnejo, ko se jim zdi primerno, da vas nekaj opomnejo. … Ljudje čvekamo. 1-na-1. V Skupinah. Uporabljamo jezik. Uporabljamo besede. Uporabljamo stavke. Pošiljamo vsebine; slike, videje, povezave in glasbo… V stiku smo nepretrgoma. Vsi velikani opazujejo te trende in obnašanje; zato smo odprli nove kanale za oglaševalce; boti. Boti; okrajšava za “robot” - so pametni - pa tudi ne-tako-zelo-pametni “programi”, ki živijo v vaših “čvekalnikih”. Ob pogovoru se odzovejo na vaše pisanje, ali pa vas opomnejo, ko se jim zdi primerno, da vas nekaj opomnejo. V kolikor me še do sedaj niste zgubili predlagam preizkus Troljo,…

Analiza, priprava in ekipa

Pred hackathonom sem se zelo sistematično pripravil. Analiziral sem Petrolovo poslovno poročilo, globalne trende, konkurenco, Petrolovo spletno stran, Petrolovo spletno trgovino - eShop, Petrolovo organizacijsko shemo, cene goriv, OMV-jevo spletno stran, Petrolovo aplikacijo, OMVjevo aplikacijo. Aplikacije za promet - Slovenian Traffic (by Jernej Virag) Slovenske, tuje. Chat-bote, Slovenske in tuje. Storitve in ogrodja za NLP, NLG, OCR in ML…

* Spoiler. Pripravil sem tudi API ozrima “feed” kjer zbiram vse bencinske črpalke, odpiralne čase bencinskih črpalk, GPS koordinate, ter vse storitve na črpalkah. ~> github.com/bencinmonitor

* Spoiler. Cene na Petrolovih straneh so v slikah; zato sem razvil svoj OCR, ki iz slike prebere ceno bencina. S tem korakom tako v realnem času spremljam cene goriva za celo slovenijo.

/assets/2017-01-17-petrol-ivo/01.jpg

Ekipa. V ekipo sem povabil 3 prijatelje:

Vse sem izbral glede na njihove izvrstne sposobnosti, izdelke, ki so jih v prihodnje že razvili, glede na “mindset” ter glede na njihove interese do tega projekta.

* Na našo željo se nam je na samem dogodku pridružila še Eva Urbanc; iz Petrola, področje marketing / maloprodaja.

Razvoj produkta na dogodku

Na samem dogodku vedno zmaga “pitch”. Ne glede na izdelek, zmaga vedno ekipa z najlepše predstavljeno idejo. Pomemben je poslovni načrt, pomembna je finančna plat produkta, pomemben je “brain-storiming” pomembno je kako in kdo predstavla. Pomembna je sinergija in pomembna je enotnost ekipe. V kolikor vsa ta kemija deluje, potem je prototip samo še poslastica.

/assets/2017-01-17-petrol-ivo/02.jpg

Nabor podatkov s katerimi ivo razpolaga. Potencialnimi in realnimi.

Na dogodku smo najprej v globino predebatirali vse espekte asistentov. Pomankljivosti, prednosti. Analizirali smo pričakovanja, analizirali smo možnosti, analizirali smo finančno plat. Analizirali smo učinke, izračunali smo vrednost investicije in izračunali smo kakšen bi bil finančni izpen implementacije asistenta…

Spisali smo jasno vizijo, cilje in popisali vse espekte naše rešitve. Spisali smo dober pitch, ki bil podkrepljen z realnimi številjami. Menim da vse to zadnje brez Eva, nebi bilo niti približno tako dobro kot je bilo ob koncu!

/assets/2017-01-17-petrol-ivo/3.jpg

Ivo for dummies.

Preko noči sem v miru tišini in malo pomoči Spotify “rock” kolekcije pripravil prototip. V jutru je Marko pripravil izvrsten UI. Čist, učinkovit, modern in svež.

/assets/2017-01-17-petrol-ivo/04.jpg

Landing page - cc Marko Vuletič

/assets/2017-01-17-petrol-ivo/05.jpg

Kontekstualni pogovor - cc Marko Vuletič

Hkrati pa tudi enostaven za implementacijo. Ob manjših popravkih, dopolnitvah itn… Smo se odločli da je prototip dovolj dober za predstavitev. Hkrati pa tudi enostaven za implementacijo. Ob manjših popravkih, dopolnitvah itn… Smo se odločli da je prototip dovolj dober za predstavitev. Ob 14.00 smo ga objavili na https://ivo.si. P.s.: Jožko nas je še zadnjič rešil z SSL-om (Opomba: pridobivanje lokacije iz uporabnikovega brskalnika je mogoče samo, če spletna stran uporablja HTTPS!)

/assets/2017-01-17-petrol-ivo/06.jpg

Ivo, kot je trenutno viden na ivo.si

Predstavitev / Pitch

Na pitchu, ki je trajal 5 minut smo sodelovali “vsi”. Predstavili smo problem; rešitev, prednosti in bežno prototip. Po predstavitvi je sledil krajši Q&A kjer je bilo nekaj zanimivih vprašanj,… Komisijo je zanimalo:

  1. Koliko bi razvoj omenjene rešitve koštal?
  2. Kako težko je “razumeti” jezik?

/assets/2017-01-17-petrol-ivo/07.jpg

Q&A po pitchu.

Rezultat

Na dogodku smo dosegli 2. mesto. Premagala nas je ekipa, ki je razvila produkt, ki ga boste videli med točenjem goriva. Enostavno prikazovanje “oglasa” med točenjem. Simple, efektivno in nekaj kar lahko Petrol Slovenija imlementira v parih tednih. :) Čestitke zmagovalcem!

/assets/2017-01-17-petrol-ivo/08.jpg

Push komunikacija začeta s strani Iva.

Postmortem - a.k.a. zakaj nismo zmagali?

  1. UX fail. Uporabniški vmestnik nima nobenega “onboardinga” nobene točke kjer bi lahko uporabnika “naučil” kaj zna. Uporabnik tako ne ve, kaj sploh lahko vpraša iva?

  2. Cena. Estimirali smo, da razvoj takega produkta košta nekje 500k EUR in da bi v letu Petrol dobil nekje 1m EUR čistega dobička (pesimistična ocena!). Kar je vseeno predstavljalo preveliko tveganje. Na vprašanje “koliko košta”, bi torej moral odgovoriti. “Za Petrol je ivo zastonj; mi imamo znanje in tehnologijo za razvoj produkta. Razvijemo ga na lastno pest; poberemo pa % od vsake transakcije, ki je posledica interakcije z Ivom. Tako mi prevzamemo rizik in ne Petrol.” Seveda je odgovor bolj pogumen kot ta, ki smo ga dali na dejanskem Q&A-ju, vendar bi pokazal da imamo jajca in da znamo!

  3. Ocenjujem tudi, da Petrol trenutno ni pripravljen tvegati in je raje izbral bolj varno in realno rešitev. Kar je po svoje pametno; vendar dvomim, da bo zares rešilo podjetje na dolgi rok.

/assets/2017-01-17-petrol-ivo/09.jpg

Leve proti desni; Oto, Marko, Jožko, Eva. Manjka Blaž Šolar.

Primeri vprašanj na katera ivo zna odgovorit?

  1. Kje je najbližji odprti Petrol?
  2. Kje lahko zamenjam olje in pijem kavo?
  3. Kje lahko pošljempošto in pojem sendvič?
  4. Kje lahko podaljšam urbano?
  5. Kje lahko kupim vinjeto in pojem pico?
  6. Cena nafte in bencina?
  7. Kje lahko operem avto…
  8. Kje lahko grem na wc, pijem kavo, menjam olje in jem sendvič? … preverite na `ivo.si.

* Ivo upošteva lokacijo, ter odpiralni čas poslovalnic.

* Opomba. Vprašanje mu lahko potavimo tekstovno ali z govornjenjem. Za potrebe PoC glasovnega vnosa nisem implementiral. Pa bi ga morda lahko,…